Veelgestelde vragen


Wat is ventilatie en waarom is het nodig?

Een ander belangrijk onderdeel van een aangenaam binnenklimaat is ventilatie. Ventilatie is het afvoeren van ongezonde vervuilde binnenlucht en aanvoeren van verse gezonde buitenlucht.

Waarom?

In een woning wordt de lucht verontreinigd door onze alledaagse activiteiten. Koken, (af)wassen, douchen, maar ook ademen, slapen en transpiratie... leveren gemiddeld 12 à 14 liter vocht op per dag in een gemiddeld gezin. M.a.w. elke dag wordt er ongeveer anderhalve emmer vocht in ons huis verspreid. Op zich vormt dit geen probleem, maar door strengere isolatienormen en luchtdichte bouwmethoden kunnen de vochtige dampen niet meer worden afgevoerd en wordt de kans op het ontstaan van condensatievocht groter. Schimmels en huismijten voelen zich prettig in een vochtige, warme omgeving. En juist dat zijn de belangrijkste veroorzakers van allergische reacties, hoofdpijn en zelfs astma. Voor het gebouw zelf worden de gevolgen zichtbaar onder de vorm van schimmels en vochtschade. Ook geuren en gassen zoals koolstofdioxide (CO2) en stikstofdioxide (NO2) die vrijkomen bij ademhaling en verbranding, zorgen voor verontreiniging. Schadelijke stoffen, afkomstig van tabak, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, verf en lijmen zijn eveneens bezwarend voor een gezond binnenklimaat.

Al deze verontreinigingen moeten afgevoerd worden zodat we de lucht fris en gezond kunnen houden. Daarom is ventilatie meer dan noodzakelijk! Slecht ventileren is ongezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. In een ruimte die niet of onvoldoende geventileerd wordt, ontstaat langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2. Ventileren zorgt voor voldoende zuurstof en voorkomt schimmelvorming door condensatievocht.

Voor het behouden van een aangenaam binnenklimaat is het erg belangrijk om de aanwezige lucht in de woning regelmatig te verversen.


Hoe kunnen we ventileren?

Het basisprincipe voor een goede ventilatie is eenvoudig: verse lucht wordt toegevoerd in de droge ruimtes (leefruimte, bureau, hobbyruimte en slaapkamer), terwijl de vervuilde lucht wordt afgevoerd langs de natte ruimtes (keuken, wasplaats, badkamer, toilet). Via roosters of spleten onder de deuren gebeurt de doorstroming van lucht van droge naar vochtige ruimtes.

De hoeveelheid te verversen lucht per m³ is vastgelegd door de overheid.

Goed ventileren is continu - 24 uur per dag - ventileren. Even het raam openzetten is dus niet genoeg. Na een half uur is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Alleen door een constante toevoer van verse buitenlucht ontstaat een goede binnenluchtkwaliteit.


Wat is climatisatie en waarom is dat nodig?

Een aangenaam binnenklimaat betekent niet alleen voldoende warmte hebben in koude periodes, maar ook de nodige verkoeling in de zomer. In ons noordelijke landje verschuift dit aspect van de climatisatie meer en meer van een luxe naar een noodzakelijkheid. Onze huizen zijn zeer goed geïsoleerd, waardoor er makkelijk oververhitting kan optreden, die niet meer op een natuurlijke  manier weg te krijgen is.