Ecologisch verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een uitgebalanceerde centrale verwarmingsinstallatie waarbij dimensionering van levensbelang is. Ecologische verwarmingsmethoden dragen bij tot het inperken van de klimaatopwarming. Dergelijke systemen zijn financieel zeer interessant, omdat ze werken met natuurlijke, onuitputtelijke energiebronnen, die bovendien gratis beschikbaar zijn. Een warmtepomp is dé manier om in deze moderne tijd je woning te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is vrij eenvoudig. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit 3 mogelijke warmtebronnen: grond, water of lucht. Deze warmtebronnen worden allemaal opgewarmd door de energie van de zon:

  • Grond: een verticale boring of een horizontaal captatienet onttrekt de warmte aan de bodem.
  • Water: grondwater wordt in dit geval gebruikt als bron.
  • Lucht: de oneindige, maar sterk variabele energie van de lucht wordt gebruikt als bron.

Bij een warmtepomp wordt de warmte van een vrij lage temperatuur naar een aangename warmte gebracht, die gebruikt wordt voor het verwarmen van een ruimte of van water.

Dit milieuvriendelijk verwarmingssysteem is een goed alternatief voor de verwarming via een condensatieketel op gas. De warmtepomp werkt voor driekwart op basis van natuurlijke energiebronnen. De manier waarop de warmte geproduceerd wordt, gebeurt dus bijna helemaal gratis!

Hoe kies je een goede warmtepomp?

De keuze van je warmtepomp hangt af van verschillende factoren zoals: rendement en budget. Er zijn verschillende warmtepompsystemen waaruit je kan kiezen. Deze keuze is onder andere afhankelijk van de manier waarop je de warmte in je woning wil verspreiden: bijvoorbeeld door middel van vloerverwarming.

Een warmtepomp moet genoeg energie opleveren om de volledige woning op te warmen. We houden bij Jones - Van Hecke de dimensionering sterk in de gaten. Bij een normale dimensionering zal in de zomer de sanitaire warmwatervraag bijna volledig gedekt worden. Een te groot gedimensioneerde warmtepomp zorgt voor een lager rendement, maar hogere kost. Correct dimensioneren is dus van essentieel belang. Het is onze job om de bouwheer daarbij deskundig advies te geven.

Hulp nodig bij de keuze van uw warmtepomp? Een perfect gedimensioneerde warmtepomp voor hoog rendement en een lange energiekost?
Contacteer ons vrijblijvend